Pages

4.7.10

Kinetik Tipografi ve Getirdikleri





















Kinetik tipografi adından da anlaşılacağı üzere web siteleri, film jenerikleri, müzik videoları veya reklamlarda artık sıkça görmeye alıştığımız, genelde Flash ve After Effects programları kullanılarak hareket eden metinlerle yapılan bir dijital animasyon türü. Son zamanlarda çok başarılı amatör ve profesyonel örnekleriyle karşılaştığım için şöyle bir bakayım dedim ama "yok bunu da koyayım, şu da çok güzelmiş" derken resmen yüzlercesi arasında saatlerce kayboldum. "Nasıl oluyor bu işler"? diyenler için açıklayıcı bir eğitim videosu da mevcut. Ne de olsa "söz uçar yazı kalır" diyeceğim ama anlaşılan artık ikisi de mütemadiyen uçuyor.

İlk önce favori filmlerimizin unutulmayan diyaloglarından başlayalım. Zaten en beğendiklerim düz yazı şeklinde değil de içinde animasyonlar barındıran ve diyaloglardaki vurguyu metinle hissettirebilenler oluyor. O halde herkesin sevdiği "Fight Club"'taki meşhur "kimyasal yanık" hadisesinden başlayalım.






"V for Vendetta" filminde V'nin kendini Eevy'e takdim ettiği unutulmaz sahne.






1976 yapımı "Network" filmindeki muhteşem performansıyla Peter Finch ve tabii "Mad as Hell".






Efsanevi "The Big lebowski"'deki Jesus diyaloğu.






"Why so serious"?, "Choose Life" ve "Freedoooom"! yazdıktan sonra hangi filmler olduklarını açıklamaya gerek yok sanırım.










Film değil bir dizi ama birçok film karakterinden daha büyük bir isim. Ailemizin doktoru Gregory House:






Şimdiki çalışma ise dizi de film de değil ama bizimle konuşan sapık bir televizyonu anlatan harika bir çalışma.






Müzik parçalarıyla yapılan örneklere de geçersek eğer, Barack Obama'nın seçim kampanyası için yapılan Mc
Yogi'nin "Vote for Hope" isimli oldukça profesyonel bir çalışması ve aykırı, underground hip-hop sanatçısı Mos Def'ten "Casa Bey"








Manu Chao ve klasikleşmiş marşı "Bongo Bong" ve Citizen Cope'dan "Let the Drummer Kick"








Şimdi de Cypress Hill "Jump Around" ve Black Flad "Gimme Gimme Gimme"








2 tane de özellikle sona bıraktığım video var. İlki Iggy Pop'un Kanada televizyonunda yayınlanan bir programda yaptığı konuşmayı gitar bestesiyle yorumlayan Mogwai'den "Punk Rock" ve akabinde "70 Years of Revolutionary Protest Music" isimli bir çalışma geliyor ancak videodaki 3. şarkıya çok dikkat edelim.  Ama çok..çok dikkat edelim.



No comments: